Nobels fredspris


En kommentar är på sin plats.
Jag gillar Barack Obama.
Jag tror att han är bra för omvärldens syn på USA och kanske till och med att han kan få amerikaner som normalt inte skulle titta utanför landets gränser, att inse att det finns en omvärld. Inrikespolitiskt vet jag inte om han är bra, men jag är ganska säker på att han försöker iaf.

Nobels fredspris?
Jag vet inte vad jag tycker.
Ett konstigt val är det. Bra eller dåligt? Det kan jag ännu inte svara på...
Men jag kan tänka mig att det finns andra personer som faktiskt förtjänat det mer.
Åh andra sidan så tycker jag ju att Obama har gjort mer för freden än vad Al Gore har gjort...
Så relativt sett så var det ett bra val enligt mig.

Även om USA befinner sig i krig så är han en av få (finns det några?) amerikanska presidenter som inte startat krig.
Han vill stoppa utvecklingen av nya kärnvapen och minska USAs kärnvapenarsenal. Han har beslutat att stänga Guantanamo samt att ta hem alla amerikanska soldater från Irak. Hårdare vapeninnehavslagar och bättre federalt ansvar.
Tex att alla barn ska ha en sjukvårdsförsäkring...? kom igen, hur kan man inte tycka att alla barn ska få rätt till sjukvård?
Dessutom i världens rikaste (och konstigaste) land?

Tycker du att det var rätt att ge Nobels fredspris till Obama?
Lämna gärna en liten åsikt!

4 kommentarer:

Staffan sa...
9 oktober 2009 17:18

Riktigt oväntat att Obama fick fredspriset tycker jag. Tycker han får för mycket uppmärksamhet bara för att han efterträder en mindre framgångsrik president.

Visst Obama har höga visioner men han har inte genomfört alla sina mål än. Jag tycker man kan vänta några år o se om han verkligen står pall för det han lovar. Jag tycker det är konstigt att USA:s president får priset då de årligen spenderar miljarder på krigsföring, innehar stora mängder kärnvapen o har inte skrivit på Kyoto protokollet, bara som en parantes.

Nej, jag är inte nöjd med valet, men jag kan heller inte säga vem man skulle valt istället, Carl Bildt????

Anonym sa...
9 oktober 2009 18:06

Ett pris kommer, i sin rätta mening, från prestationer utförda. Annars tar det lite udden ur tävlingar. Det är som att VM-guldet i säg, 100 meter frisim skulle gå till den som lovade mest innan loppet.

Nu är å sin sida ett Nobelpris ett pris som det är svårt att mäta i prestationer. Att ge det till en man som styr över två krig, vägrar sluta använda splitterminor och inte har avvecklat diverse läger som bryter mot Genevekonventionen är enligt mig ett felaktigt val. Priset har helt klart utholkats.

Att ge det till fredskämpar som den inspärrade politikern i Burma, Human Rights Watch, eller någon/något annat som faktiskt gjort något hade varit ett bättre val än denne. Att lova är trots allt bara den ena sidan av myntet - det handlar om att göra.

Jag tror/hoppas fortfarande att det är något sorts dålig Norge-vits.

/Niklas

Ann-Mari sa...
9 oktober 2009 19:15

Spännande reflektioner.
Oväntat var det verkligen (för alla utom Peter Lindholm på Metro som faktiskt gissade på Obama innan).

Obama har gjort fredsinriktade prestationer redan innan han blev president, när han jobbade som medborgarrättsadvokat, men som president har han mest lovat och beslutat. Det återstår att verkligen genomföra allt han lovat och då kanske han kommer att förtjäna priset. Men visste kan det tyckas klokt att ha väntat ett par år.

Jag hoppas verkligen att han ser priset som ett incitament att hålla det han lovat, även om det kanske inte är vanligt att ge någon ett pris för det den personen ska komma att göra. Jag vill också understryka att det är en nobelkommitté som gett honom priset och att det här var kanske inget som han själv önskade just nu. Dålig norsk taiming kanske?

För övrigt kan jag tillägga att en viss burmesisk kvinna i husarrest fick Nobels fredspris redan år 1991.

Henrik Johansson sa...
10 oktober 2009 18:21

Han har bara varit president i knappt tio månader, så hann hinner nog också starta ett eller annat krig :-).

Skämt åsido, jag gillar också Obama och tror att han göra mycket gott både på hemmaplan och ute i världen. Jag tycker också att det var lite i tidigaste laget att ge honom priset, så mycket har han ju inte åstadkommit ännu. Tyvärr tror jag även att priset faktiskt kommer att skada honom på hemmaplan. Varför kunde de inte vänta ett par år?

Leave a Comment

Back to Home Back to Top Rotan. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.