Hur gick det här till?


Jag lovade ju att återkomma om mitt besök från Marco Polo -bridge eller the Lugou Bridge som den heter. Vi (Jag, Emelie och två av killarna) åkte dit i lördags för lite historiska återblickar.

Bron är belägen 15 km sydväst om Peking och taxin dit (som tog en halvtimme) kostade under hundringen...

Väl framme visade det sig att lördagen var en av de dagarna som entrén till det närbelägna museét var gratis och entrén till bron kostade 10 yuan (=12 SEK) som student.
Priserna kan man inte klaga på!

Museét var ett krigsmuseum som skildrade Japans invaderingsförsök av Kina under Sino-Japanesiska kriget, 1937 - 1945. Oväntat mycket information fanns på engelska och även om man ibland kan undra hur mycket som är fakta, vs subjektiv kinesisk propagandaskildring, så tror jag att det är omöjligt att inte bli berörd när man ser alla bilderna och går runt bland gamla vapen och bilder på mäktiga politiska ledare.
Jag får i alla fall en riktig klump i halsen.
Oavsett hur man skildrar krig finns det alltid orättvisor och oskyldiga som drabbas på ett ytterst ohumant sätt...
Efter ett laddat museibesök så vandrade vi vidare mot bron.

De äldsta delarna av bron är från mellan 1189 och 1192 då bron byggdes. Längs hela vägen på bron satt 500 individuellt formade lejon(man kan se några i bakgrunden på bilden). Visst var bron lite cool, men lite blek uppelvelse i jämförelse med museet... (i broupplevelse-väg rekommenderar jag snarare ett besök till Prag;)

Avslutningsvis är det inte alls en ovanlig företeelse att kineser kommer fram och vill fota sig tillsammans med en västerlänning på bild. I anslutning till bron hände dock något nytt.
Då ville man att jag skulle hålla upp en kinesisk bebis!
Den var ju så otroligt söt att jag inte kunde låta bli!

Söndagen gick trots sina 36 grader varmt i shoppingens tecken...
Men det lämnar jag till Emelie att berätta om!

4 kommentarer:

Anonym sa...
26 juli 2010 18:10

Kul att läsa din blogg. Följer den med stort intresse. Märker att du och E har delat upp ämnena så du har kultur, vetenskap och historia och E har shopping. Täcker allt :)Ha det riktigt gott! E,s mor o far.

Anonym sa...
26 juli 2010 20:08

Vilken vacker bild...

M

Karin sa...
26 juli 2010 21:12

Hej! Om du har lust får du gärna i ett senare inlägg ta upp lite om den kinesiska propagandan och hur kineserna ser på sig själva och omvärlden och om du märker att du lever i en diktatur. Det vore intressant. Det är kul att du och E skildrar så olika delar av vistelsen. :-D Ha det gott, kramar från Skåne som blivit mycket svalare den här veckan.

Kristoffer Darj sa...
26 juli 2010 22:32

Hehe .. jag vet inte om jag skulle räcka bort min lilla unge till främlingar direkt, men skoj.

Oj var det hela 500 lejon. Det var rejält. Det trillar fortfarande in lejon i dropboxen efter flera timmar :)

Leave a Comment

Back to Home Back to Top Rotan. Theme ligneous by pure-essence.net. Bloggerized by Chica Blogger.